HTML

Weblog of laszloka

Kíváncsi vagy a véleményemre? Vagy netán csak olvasni támadt kedved? Akkor jó helyen jársz :) Ha szeretnéd, hogy írjak valamiről, ami téged is érdekel, és kíváncsi vagy mit gondolok a témáról, csak dobj egy e-mailt, és majd meglátom mit tehetek... lordofbears[kukac]gmail[pont]com

Friss topikok

  • laszloka: @JánosHunyadi: Well, you have said it all. Due to the lack of experience I have nothing else to ... (2012.03.21. 19:30) Nők...
  • laszloka: Well, in my opinion, this courtesy is not telling the girl, that she is too weak to open the door ... (2012.03.21. 16:26) Tisztelet, udvariasság
  • JánosHunyadi: Well, I also find the ideas implemented by the Swedish nursery very strange - but it IS only one n... (2012.03.08. 18:19) A svéd modell...
  • laszloka: Ráadásul Eger nagyon szép város, szóval aki fikázni meri, azt nagyon szívesen meglátogatjuk a tesó... (2012.02.29. 22:47) Ez a divat?
  • laszloka: @Cvanger: Elfogyott a művelésre szoruló szőlő a környéken, gyümölcs meg van, de messze, és a főnök... (2011.07.18. 14:40) Aminek kezdete van...

Linkblog

Az új Angry Birds

laszloka 2012.09.28. 15:31

A Rovio Entertainment tegnap adta ki legújabb játékát Bad Piggies néven. Volt szerencsém kipróbálni a PC-s verziót, és egyből magába szippantott, ezért elhatároztam, hogy írok róla. De mielőtt a tárgyra térnék, jöjjön egy kis történelem...


ROVIO Entertainment Ltd.


rovio-mobile.pngA Rovio Entertainment-et 2003-ban alapította három egyetemista eredetileg Relude néven. Megnyertek egy versenyt a King of the Cabbage World-nek nevezett játékukkal, melyet rögtön el is adtak. A játékot végül a Sumea Studios adta ki Mole Wars néven. Ez volt az első valós idejű multiplayer játék a mobil világban. A társaság nevét 2005-ben Rovio-ra, 2011-ben pedig Rovio Entertainment-re változtatták.

A Rovio megalakulása óta szorgalmasan dolgozott kisebb-nagyobb mobil játékokon, de az igazi áttörést az Angry Birds hozta el számukra. Bár a játék alapötlete nem a Rovio-tól származik, mégis a megvalósítása annyira magával ragadó, hogy mára több mint egy milliárd(!) letöltéssel büszkélkedhet, és ezzel minden idők egyik legjobban fogyó játéka lett.

Az Angry Birds nagyban hasonlít a Crush The Castle-re, ami egy flash-alapú játék. Annyi különbség van a két játék között, hogy Crush The Castle-ben különböző méretű és tulajdonságú kövekkel kell várakat/kastélyokat rombolni, kioltva ezzel a lakók életét. Ugyanez az ötlet Angry Birds-ben is, azonban kicsit szelídebbé tették a koncepciót, itt ugyanis nem kövek és kastélylakók/katonák, hanem madarak és disznók között folyik az ádáz küzdelem, valamint a katapult-szerű kioldószerkezet helyett csúzlival oldották meg a kilövést.

Azóta többféle Angry Birds verziót is kiadtak, de újabb folytatás helyett most egy vadiúj és zseniális játékkal szórakoztatnak minket. Ez pedig nem más, mint a Bad Piggies.

Bad Piggies

bad-piggies-620x350_620x350.jpg


A játék design tekintetében hasonlít az Angry Brids-re, azonban stílusában és megvalósításában egészen más. A rombolás helyett most az építésen van a hangsúly. A feladatunk olyan "jármű" építése, ami eljuttat egy vagy esetleg több malacot A pontból B-be, mindezt lehetőleg egy bizonyos út bejárásával, és a csillaggal ellátott ládák összegyűjtésével. A feladat elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, ám a játék hamar bebizonyítja nekünk, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.

Az első benyomás


Mikor megláttam a játék kedvcsináló videóját a neten az első reakcióm az volt, hogy ez annyira cuki, hogy nekem is ki kell próbálnom. Erre a zenéje rátett még egy lapáttal. Szépen el lett találva, illik a játék stílusához.

Játékmódok

Indítás után a már megszokott menü fogad minket. Egyszerű, letisztult, egyértelmű.
A játékban jelen pillanatban három játékmód elérhető. Az elsőben olyan feladatokat kapunk, melyeket nagyrészt guruló gépekkel lehet megoldani. Erre különböző építőelemek állnak rendelkezésünkre. Kerekek, fújtatók, ventilátorok, hagyományos, valamint motorral hajtott esernyők, és még sorolhatnám.
A második játékmódban a repülésen van a fő hangsúly. Az első játékmódban használt eszközök nagy része itt is megtalálható, de a sort még kiegészítik héliumos lufikkal, erősebb motorokkal, propellerekkel, valamint szárnyakkal, stb, stb...
Az első két játékmód pályáinak teljesítésekor építőelemeket kapunk, melyeket a harmadik, Sandbox névvel ellátott játékmódban használhatunk fel. A feladatunk hasonló az előző játékmódokhoz, ám az építésben szabad kezet kapunk. A többi módban meghatározott számú és típusú elemeket használhatunk fel, valamint az építésekre meghatározott számú mező áll csak rendelkezésünkre. Itt minden ilyen megkötés megszűnik. Azt építünk amit akarunk, és bár a rendelkezésre álló mezők száma nem végtelen, de bőven elég.
A negyedik játékmód gombján lévő "Coming soon" felirat arra enged következtetni, hogy ezeken kívül lesz még legalább egy játékmód, de ez most még sajnos nem elérhető.

Nosza rajta hát!

Amint kigyönyörködtem magam a menüben, rögvest bele is csaptam a lecsóba. Be kell valljam, hogy nehezemre esett felkelni a játék elől. Magával ragadott, és még olyankor is élveztem, mikor a tákolmányom méterekre a céltól hullott darabokra. Egyszerűen élveztem bármi is történt. A zene zseniális, a feladványok folyamatosan, de nem túl gyorsan nehezednek, a játékos kreativitását és ügyességét pedig a játék a kör végén egy aranyos ujjongó malaccal jutalmazza. Ez így leírva lehet nem jön át, de mikor először láttam percekig csak nevettem rajta.

A jelszó a kreativitáson és a végtelen lehetőségeken van. Ugyanaz a feladvány különböző járművekkel teljesen más utakon haladva is teljesíthető. Ennek ellenére van néhány feladat, ahol csak egy megoldás van. Máshogy is be lehet jutni a célba, de ha nem jövünk rá melyik kombinációra tervezték a pályát, akkor sajnos le kell mondanunk a három csillagról.
Ha már csillagoknál tartunk, a játék elég érdekes szisztémát használ a csillagok adományozására. Például tegyük fel, hogy van egy pálya, ahol egy csillagot kapunk a célbaérésért, egyet azért, ha felszedjük a csillagos ládikót, egyet pedig ha nem törjük össze a masinánkat. Ekkor az is járható út, ha felszedjük a ládát, de összetörjük a gépet. Ezért a kör végén megkapjuk a két csillagot, majd újraindítjuk a szintet, és ügyelve arra, hogy ne törjük össze magunkat, de a láda felszedése nélkül újra végigmegyünk a pályán. Ekkor megmarad a csillagunk amit a ládáért kaptunk, és megkapjuk azt a csillagot is, ami a gép egyben tartásáért jár.

Irányítás, kezelhetőség

A játék tervezésekor kétségtelenül a hordozható eszközökkel való kompatibilitáson és az érintőképernyős kezelés megkönnyítésén volt a hangsúly. A billentyűzetet semmire nem kell használnunk, mindent az egérrel kell megoldanunk. Ez azért PC-n egy kicsit megnehezíti a dolgunkat, mert egérrel annyira nem kényelmes az irányítás. A különböző elemeket a képernyő alján megjelenő gombsorral tudjuk működésre bírni, ami az elején még egérrel is különösebb nehézségek nélkül kivitelezhető, de mikor már bonyolultabb gépek építésére nyílik lehetőségünk (és nem ritka, hogy ötnél több gomb figyel a képernyő aljában), olyankor már adódhatnak problémák. Ez nem sokat vesz el a játékélményből, de velem is többször előfordult, hogy félrekattintottam játék közben.
Ami számítógépen hátrány, az telefonon és táblagépen előny, mert a relatíve nagy gombokat biztosan nem tévesztjük majd el az érintőképernyőn, még akkor se ha igazi lapát kézzel áldott meg minket a Jóisten. A mobil verziót sajnos nem tudtam kipróbálni, mert nincs se érintős telefonom, se táblagépem, de a PC-s verzió mindenképpen jó élmény volt, és biztosra veszem, hogy hosszú távú lakója lesz a merevlemezemnek.

Összegzés

A Rovio ismét megmutatta, hogyan kell jó játékot csinálni, és meggyőződésem hogy ez a játék is népszerű lesz.

Egyértelmű menü, megunhatatlan játékmenet, magával ragadó grafika és stílus, valamint jól eltalált zene jellemzi a játékot. Jó látni, hogy néhány fejlesztő cég még mindig bízik a logikai játékok sikerében. A játék PC-s verziójának kezelésével adódhatnak problémák, lévén elsődlegesen érintőképernyőre tervezték, de nem ez a meghatározó. Tudom ajánlani, egy próbát megér :)

Címkék: vélemény játék értékelés rovio angry birds bad piggies

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloka.blog.hu/api/trackback/id/tr124808182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása