HTML

Weblog of laszloka

Kíváncsi vagy a véleményemre? Vagy netán csak olvasni támadt kedved? Akkor jó helyen jársz :) Ha szeretnéd, hogy írjak valamiről, ami téged is érdekel, és kíváncsi vagy mit gondolok a témáról, csak dobj egy e-mailt, és majd meglátom mit tehetek... lordofbears[kukac]gmail[pont]com

Friss topikok

  • laszloka: @JánosHunyadi: Well, you have said it all. Due to the lack of experience I have nothing else to ... (2012.03.21. 19:30) Nők...
  • laszloka: Well, in my opinion, this courtesy is not telling the girl, that she is too weak to open the door ... (2012.03.21. 16:26) Tisztelet, udvariasság
  • JánosHunyadi: Well, I also find the ideas implemented by the Swedish nursery very strange - but it IS only one n... (2012.03.08. 18:19) A svéd modell...
  • laszloka: Ráadásul Eger nagyon szép város, szóval aki fikázni meri, azt nagyon szívesen meglátogatjuk a tesó... (2012.02.29. 22:47) Ez a divat?
  • laszloka: @Cvanger: Elfogyott a művelésre szoruló szőlő a környéken, gyümölcs meg van, de messze, és a főnök... (2011.07.18. 14:40) Aminek kezdete van...

Linkblog

Szidjátok csak!

laszloka 2012.02.25. 20:30

Jobb annak, aki élvezi az életét, de lemondással éli azt,
mint annak, kinek mindene megvan, mégis boldogtalan.
 

Amikor nem férek hozzá az internethez, és/vagy unom az agyam, akkor (s)írni szoktam :D Mint pölö most. Már régóta van két téma, amiről írni akarok, hát most megteszem.

Szerk.: Végül nem is erről a két témáról írtam, mert kicsit elkalandoztak a gondolataim... :)

De először másról. Nem szándékoztam politikai témákat érinteni a blogomban, de most mégis kicsit ilyen irányba megyek el.

debreceni_egyetem_lg01_small.jpgNemrég drasztikusan lecsökkentették néhány területen az államilag támogatott helyek számát a felsőoktatásban. Ezen rengeteg ember, főleg diákok nagyon felhúzták magukat, és meg is értem őket. Azonban ennek ellenére a másik oldalnak kell igazat adnom. Logikus, jól átgondolt és időszerű döntés volt, ugyanis az országnak nem kell több gazdasági szakember, bölcsész, stb... Felesleges. Már így is több van belőlük, mint kéne. Persze ez azokat, akik négy vagy még annál is több éve gazdasági felsőoktatásba készülnek nyilván nem vígasztalja, de ezt már jó régen lehetett sejteni. (Mellesleg külföldön ez bevett szokás, hogy változtatnak a keretszámokon, csak ott azért nem akadnak ki, mert ez fokozatosan történik. Nálunk az a baj, hogy már nagyon régen változtatni kellett volna, és akkor most nem kellet volna ilyen drasztikusan csökkenteni.) Most jön az, hogy: "Dehát külföldre még kellenek..." Persze. Ki lehet menni külföldre, de itt megint igaza van a másik oldalnak is. Miért fizesse a magyar állam azoknak a továbbtanulási költségeit, akik utána nem szándékoznak Magyarországon elhelyezkedni? Pont erre találták ki a "röghöz kötés"-nek nevezett dolgot, miszerint azon delikvenst, aki miután megszerezte a diplomáját állami pénzből, nem szándékozik legalább néhány évig magyarországon dolgozni, arra köteleznék, hogy saját zsebből fizesse vissza képzésének díját. És, bár nekem is fáj kimondani, de az országnak ez jót tenne. (Lentebb kitárgyalom miért csak tenne...) Itt hozzá kell tegyem, hogy még így is megéri kimenni külföldre, ugyanis jó esetben a magasabb fizetések miatt meg se kottyan, vagy legalábbis nem teljesíthetetlen a képzési díj visszafizetése.

És most térjünk vissza az "az országnak ez jót tenne" kijelentésemre. Jót tenne, ha kicsit másképp működne a rendszer, vagy becsületes emberek ülnének bizonyos székekben (bár becsületes embernek valószínűleg semmi esélye nincs eljutni odáig). Bárki bármit mond, Magyarországon igenis virágzik a korrupció, és ez igen nagy probléma. Az emberek alapvetően három dologra vágynak. Hatalomra, hírnévre, és pénzre. Ráadásul minél több van valakinek ezekből, annál többet akar. Nem egészen értem, miért nem elégszik meg néhány ember azzal, hogy nincsenek megélhetési gondjai, ki tudja fizetni a közüzemi számláit, néha elmegy nyaralni, stb. Neeem, neki annyi pénz kell, amennyit három generáció nem tudna elverni még akor se, ha mondjuk reggelől estig kaszinóznának három éves koruktól haláluk napjáig. (A másik meg éljen meg 47.000(!) forintból) Nem esik le nekik, hogy felesleges az a sok lóvé? Persze én sem vagyok a pénz ellen. Nem azzal van a baj, aki jó pozícióba került, és sok pénze van. Legyen boldog vele, de ne akarjon többet annál, mint amennyit képes kezelni. A pénznek súlya van, a gazdagság teher. Az egyik legnehezebb teher. Jobb annak, aki élvezi az életét, de lemondással éli azt, mint annak, kinek mindene megvan, mégis boldogtalan. És az a gáz, hogy telhetetlen emberek birtokolják a vezető pozíciókat. Képesek milliárdokat lopni, és úgy szervezni a dolgokat, hogy ne lehessen semmit rájuk bizonyítani, vagy ha mégis rezegne a léc, akkor csak ráírják a papírokra, hogy "TOP SECRET", és már el is van intézve az ügy. Így kell milliárdokat lopni. Akik csak fele annyit loptak mint ők, de nincs annyi hatalmuk, már rég börtönben csücsülnek, és még jó sokáig ott is maradnak. Ők meg röhögnek a markukban. Szóval azért csak "jót tenne" az országnak, mert valószínű úgyis az egész lóvé magánszemély(ek) zsebében fog landolni. És ez cink, de sajnos ilyen a rendszer.

Visszatérve a keretszámos dologra, lehet szidni Viktor Bácsit, meg Rózsa Nénit, reklamálni, tüntetni, de ez semmin nem változtat. Csak még nagyobb lesz a feszültség. A többség őket akarta. Utólag meg lehet bánni a döntést, de megváltoztatni már nem. Ez van.

Nem is erről akartam írni és ráadásul nincs is több időm. Majd lehet írok megint néhány napon belül. Mára ennyi fért bele.

További jó napot kívánok! :)

Címkék: vélemény korrupció pénz keretszámok gazdagság telhetetlen röghöz kötés 47000

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloka.blog.hu/api/trackback/id/tr74211707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása