HTML

Weblog of laszloka

Kíváncsi vagy a véleményemre? Vagy netán csak olvasni támadt kedved? Akkor jó helyen jársz :) Ha szeretnéd, hogy írjak valamiről, ami téged is érdekel, és kíváncsi vagy mit gondolok a témáról, csak dobj egy e-mailt, és majd meglátom mit tehetek... lordofbears[kukac]gmail[pont]com

Friss topikok

  • laszloka: @JánosHunyadi: Well, you have said it all. Due to the lack of experience I have nothing else to ... (2012.03.21. 19:30) Nők...
  • laszloka: Well, in my opinion, this courtesy is not telling the girl, that she is too weak to open the door ... (2012.03.21. 16:26) Tisztelet, udvariasság
  • JánosHunyadi: Well, I also find the ideas implemented by the Swedish nursery very strange - but it IS only one n... (2012.03.08. 18:19) A svéd modell...
  • laszloka: Ráadásul Eger nagyon szép város, szóval aki fikázni meri, azt nagyon szívesen meglátogatjuk a tesó... (2012.02.29. 22:47) Ez a divat?
  • laszloka: @Cvanger: Elfogyott a művelésre szoruló szőlő a környéken, gyümölcs meg van, de messze, és a főnök... (2011.07.18. 14:40) Aminek kezdete van...

Linkblog

A függőségek

laszloka 2011.11.28. 22:05

A minap belebotlottam egy erősen dohányzásellenes videóba az interneten, és elhatároztam, hogy kicsit jobban utánanézek a témának, és írok nemcsak a dohányzásról, hanem általánosságban a függőségekről egy kicsit. Bár nagyon sok minden történt azóta, mióta legutóbb írtam, most mégis inkább rögtön a tárgyra térek, amíg van ihlet :)

A függőségekről általában

Függőség sokféle van, azonban mindegyikben van egy közös vonás. A "hivatalos" megfogalmazás így szól:
Függőségnek azon visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, melyet egy adott személy ismétlődően végrehajt, és rá illetve jellemzően környezetére káros következményekkel járhat. És ez a fő lényeg. Igazából a dohányzásra haragszom a legjobban, ugyanis a dohányosok a többi függőséget okozó szer használóival ellentétben nemcsak a saját, hanem környezetük egészségét is veszélyeztetik. És ez a legszomorúbb az egészben.

A dohányzás

Igazából a dohányzásnak, a semmi nem sok, de még annyi "pozitív" hatása sincs. Az alkoholtól berúgnak, a fűtől betépnek, de hogy a cigiben mi a "jó", na arról halvány fogalmam nincs. Akárhogy igyekszem megerőszakolni az agyamat, egyszerűen nem fér a fejembe, hogy miért dohányzik mégis már középiskolás korában a tanulók nagy része (tisztelet a kivételnek). Bár nem akarok senkit megsérteni, főleg nem nálam idősebbeket, de azt, hogy tizenévesek szívják még megérteném, mert még nem sokat tudnak az életről, meg fiatalság, ki kell próbálni, stb...,  de a "felnőttek", az idősebb, nyilvánvalóan több élettapasztalattal rendelkező társadalmi réteg mégis milyen okból nem fogja fel, hogy a dohányzás HALÁLOS! Nyilván nem úgy működik, mint egy fejlövés, szerintem mégse olyan nehéz megérteni, hogy a kátrány egy rohadtul alattomos, rákkeltő anyag, ami semmi jót nem csinál az emberi szervezetben, és lassan, évek alatt öl. Ráadásul dohányzás útján szén-monoxid is kerül a szervezetbe, ami szintén egészségtelen. A szén-monoxid olyan kötésbe lép a vérben található hemoglobinnal (a hemoglobin kapcsolódik össze az oxigénnel a tüdőben, ám ez jóval gyengébb kötés, mint a szén-monoxid kötése), amit a szervezet semmilyen úton-módon nem tud felbontani. Ez ugyanaz a gáz, amitől évente sok ember meghal gázbojlerek, gázkazánok meghibásodása következtében.
Elfogadom, hogy nehéz róla leszokni, de erre azt szokták mondani, hogy csak egy cigire kell nemet mondani. Az elsőre. Ha az első szálra nemet mondasz, nem válsz függővé. Ennyi.
Igazából úgy gondolom inkább belinkelem a poszt végére a videót amit láttam. Bár elég trágár stílusban beszél a fickó, de nagyon jó meglátásai vannak.
Sokan hozzák fel azt is mentségként, hogy a dohányzás megnyugtató. Ennek nagyon egyszerű oka van. A cigaretta nikotint tartalmaz, mely az emberi szervezet számára az egyik legerősebb méregnek számít. A nikotin növeli az agyban a dopaminszintet (a dopamin az agyi ideghálózatban, valamint a mellékvesében termelődik). Agyunk általában a pozitív dolgokat (étkezés, szex, semleges cselekvések, melyekhez az agy örömérzetet társít) jutalmazza dopamin felszabadításával. Erre néhány drog is képes, ami azt hiteti el az aggyal, hogy pozitív dolgot művel, ám ez közel sem így van.
Továbbá a nikotin azonnali jelleggel beszűkíti az erek (főleg a bőr ereinek) falát, növeli a vérnyomást, negatívan befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a hormonok, valamint a B1 és B6 vitaminok hatását.
Hosszú távon a dohányzás érelmeszesedést, magas vérnyomást okoz, valamint károsítja a tüdőt, a gégét, növeli a tüdő-, száj-, és gégerák kockázatát, besárgítja a fogakat és a körmöket, és végül, de nem utolsó sorban borzasztóan büdössé teszi a dohányosokat. Véleményem szerint ez bőven sok negatívum, ahhoz, hogy egyáltalán valaha is eszembe jusson az, hogy véletlenül kipróbáljam, vagy bármi hasonló.
 

Alkohol

A tudatmódosító szerek közül talán az alkoholt "használják" a legszélesebb körben. Igazából azokat, akik azért isszák, hogy jól érezzék magukat egy buliban, vagy ilyenek (bár ez engem személy szerint nem vonz. Ha valamit csak alkoholos állapotban lehet élvezni, az már régen rossz) még lehet megérteném, ám ez könnyen átcsaphat alkoholizmusba. Az alkoholfüggőség pszichikai tünetei a kontrollvesztés (mikor az ivás a nyilvánvaló negatív testi és lelki hatások ellenére is folytatódik), alkohollal szembeni tolerancia fokozódása, sóvárgás az alkohol után. Ezen kívül a delikvens komoly személyiségváltozáson mehet keresztül, ingerlékennyé, esetenként agresszívvá válik, majd később intellektuális funkciók is hanyatlani kezdenek.
A fizikai "mellékhatások" sem elhanyagolhatóak. Leggyakoribb a gyomorfekély, különféle szívelégtelenségek, a szív és a máj megnagyobbodása. 
Végül, de nem utolsó sorban az idegrendszerre is károsan hat az alkohol. Kezdetben érzészavarok, kézremegés, járászavarok, később agyi sorvadás, szellemi hanyatlás ill. emlékezetzavarok léphetnek fel.


Drogok

Aki erre kíváncsi, annak sajnos most várnia kell. Egyrészt ez már nem fog beleférni az időmbe, másrészt ez egy meglehetősen tág téma. Valószínűleg a napokban majd erről is írok, de ebbe a posztba sajnos nem fér bele, és egyvalamiről még mindenképp írni akarok.


Számítógépes Játékok

 A mai "antiszociális" fiatalokat legjobban veszélyeztető függőség mindenképpen a játékfüggőség. Az igazat megvallva én is mélyen benne voltam, és nem is az én érdemem, hogy sikerült abbahagyni. Gyakorlatilag egyik napról a másikra elvesztettem az érdeklődésemet a témával kapcsolatban, és igazából nagyon örülök neki.
A játékfüggőséggel a legnagyobb probléma az, hogy irgalmatlan mennyiségű (tényleg rohadt sok) időt ellop az embertől. És ez nem vicc. Ha valaki 800-1000 órát beleölt egy játékba, az még erősen az amatőr kategóriába tartozik, kivéve, ha rendkívül tehetséges.
Ugyan a számítógépes játékoknál is létezik olyan, hogy korhatár, ezt gyakran még az eladók sem tartják be, és ha a tíz éves gyerek villantja a lóvét, simán odaadják a 18+ -os játékot is. A másik eset, mikor a szülő veszi meg a gyerekének az ilyen játékot. (Ezeknek a játékoknak igen nagy része úgynevezett FPS játék. FPS = First Person Shooter, vagy belsőnézetes akciójáték) A gond csak az, hogy az a fránya korhatár nem hülyeség, sőt kifejezetten jó dolognak tartom. Valósággal irritál, mikor hagyják, hogy a negyedikes, vagy még fiatalabb nyikhaj gyerek százára embereket mészároljon egy csatatéren, ami ugyan virtuális, de a gyerekek, bármilyen furcsa is, még nem éreznek akkora különbséget a virtuális világ és a valóság között. A játékban akárhányszor újra lehet kezdeni, nem akadály a halál. Csak visszatölti a mentett állást, és nekifut mégegyszer, ám ez az életben közel sem így működik. Itt sajnos(?) csak egy lehetőségünk van. Én személy szerint nem engedném a gyerekemnek, hogy ilyen játékokkal játsszon. (Itt meg kell jegyeznem, hogy sokáig nekem sem engedték, és persze abban a pillanatban nagyon szar érzés volt, de szerintem jót tett, hogy évekig el voltam tiltva az FPS játékoktól.)
Bár vannak olyan hatásai a lövöldözős játékoknak amiket pozitívumnak lehet nevezni. Én is mindig ezeket hoztam fel, ha elkezdtek nyaggatni, hogy miért játszok velük. Ilyenek például, hogy javítja a reflexeket, meg a helyzetfelismerést, meg ki tudja még, hogy micsodát, de szerintem ritka az olyan sport(a sakkon, meg a fedettpályás távolbanézésen kívül), ami nem javítja ugyanezeket a képességeket, és ráadásul nagyságrendekkel jobb az emberi szervezet számára, mint órákig egy helyben ülni.

Persze vannak más típusú játékok, például autóverseny, meg teletabi, meg még sok hasonló találmány, ami nem annyira ártalmas mint az FPS játékok, de azon a tényen, hogy rohadt sok időt ellopnak az ilyen játékok, semmi sem változtat.

Forrásokat is használtam, magamtól nem vagyok ilyen penge a témából :)
http://www.vital.hu/themes/sick/smoke2.htm
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dopamin
http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Alkoholizmus?id=344

Végszó képpen pedig jöjjön a korábban ígért videó:

Címkék: függőség drog alkohol cigi cigaretta pia játékfüggőség tudatmódosító szerek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laszloka.blog.hu/api/trackback/id/tr433419993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása